Najmladšieho autora odbornej literatúry P. Soleja navštívil minister Kašický

25.11.2006 Medzilaborce

Medzilaborce 25. novembra (TASR) - Minister obrany František Kašický navštívil dnes Medzilaborce, kde z rúk predsedu občianskeho združenia Najmladší autor Pe...
Medzilaborce 25. novembra (TASR) - Minister obrany František Kašický navštívil dnes Medzilaborce, kde z rúk predsedu občianskeho združenia Najmladší autor Peter Solej (NAPS) prevzal ďakovný list.

Občianske združenie venovalo ministrovi spomínaný list ako prejav úcty a vďaky za delegovanie jednotky čestnej stráže Ozbrojených síl SR na ekumenický koncert sakrálneho spevu, ktorý sa za účasti piatich najväčších cirkví a Židovskej náboženskej obce uskutočnil v septembri v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Minister Kašický sa počas stretnutia s mladým autorom oboznámil s plánovanými aktivitami NAPS.
Za dva roky OZ NAPS už odovzdalo sedemnásť ďakovných listov osobnostiam spoločenského, politického a kultúrneho života, medzi ktorými nechýbal ani bývalý prezident SR Michal Kováč, biskupi štyroch cirkví, židovský rabín či rytieri Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov a podobne.
P. Solej (1987) patrí k najmladším autorom odbornej literatúry na Slovensku. Doposiaľ publikoval štyri knihy - o slovenskej mene, medailách Kremnickej mincovne či liturgických predmetoch gréckokatolíkov na Slovensku. V súčasnosti pripravuje piatu 400-stránkovú knihu o medailérskych kresbách najstaršej európskej mincovne v Kremnici. \"Kniha bude so súhlasom apoštolského nuncia na Slovensku Nowackého venovaná trom návštevám Jána Pavla II. na Slovensku a v obálke publikácie sa bude nachádzať pozlátená medaila pápeža, \" doplnil Solej. Pri príprave knihy, ktorá vyjde v priebehu budúceho roka, spolupracuje mladý autor s Ministerstvom hospodárstva SR a rezortom zahraničných vecí. V budúcnosti by sa publikácia mohla využiť pri reprezentácii Slovenska v zahraničí.
 

Vyberte región